
یکی از مهمترین خواستههای همه ملتها و حکومتها دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی است. تجربههای تلخ و شیرین کشورهای در حال توسعه پس از وقوع انقلاب صنعتی، حاکی از آن است که دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی، نیازمند ایجاد برخی تغییرات در عرصههای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی است. از دید بسیاری از کارشناسان اقتصادی، سرمایهگذاری از عوامل مهم در جهت دستیابی به هدف رشد پرشتاب و مستمر اقتصادی معرفی شده است. کشورهای که از سرمایهگذاری قدرتمند برخوردارند، در مسیر رشد سریعتر قرار می گیرند؛ زیرا منجر به تجهیز منابع مالی، بهینهسازی سازوکار تخصیص منابع، تسهیل انتقال وجوه از عرضه کنندگان به متقاضيان و فراهم نمودن نقدينگي براي سرمايه گذار میشود. هرچند اقتصاد افغانستان دارای ویژگیهای زیر است:
- كوچك، با درآمد سرانه پائين، نامطمئن و داراي نوسانات زياد؛
- متكي به زراعت و كمكهاي خارجي؛
- از كسريهاي شديد در بودجه و تراز پرداختها رنج ميبرد؛
- زراعت سنتي و كاملا به آب و هوا بستگي دارد؛
- همبستگي بين سكتورها بسيار اندك است؛
- ضريب فزاينده درآمد بسيار پائين است؛
- رشد اقتصاد، اشتغال مورد انتظار را ايجاد نميكند؛
- فاقد بازارهاي سرمايه و واجد بازارهاي پولي ناكارامد است؛
- پساندازها اندك است و داخل جريان اقتصادي نميشود؛
- سرمايهگذاريها قمارگونه است: سود زياد با ريسك پائين در كوتاهمدت و سود كم با ريسك بالا در بلندمدت؛
- سرمايهگذاري در افغانستان از ريسك بسيار بالايي برخوردار است؛
- افغانستان در حال حاضر شرايط مناسبي براي كسب و كار ندارد؛
- مشوقهاي دولت براي جذب سرمايههاي داخلي و خارجي، مؤثر نيست؛
- عملكرد دولت، مانع رشد سرمايهگذاري در كشور است.
نمونههای زیر بیانگر وضعیت نامناسب اقتصادی افغانستان است



افغانستان با داشتن منابع و ذخایر ارزشمند طبیعی و فعاليت هاي توليدي شركتهاي موجود از یک سو، تمایل سرمایه گذاران خارجی و داخلی برای سرمایه گذاری از سوی دیگر به صورت بالقوه در مسیر رشد و توسعه اقتصادی قرار دارد. اما وجود برخي موانع از قبيل؛ عدم ثبات سیاسی و نا امنیها، فساد اداری و نبود ضمانت حقوقی از سرمایه گذاران، شفاف نبودن اطلاعات اقتصادی در عدم جذب سرمایه نيازمند راهكارهاي است كه با تدبير مجريان و سياستمداران قابل حل است. البته با ارائه راهكارهاي مانند؛ وجود حکومت مقتدر و حامی سرمایه گذاران، ریشه کنی نا امنیها و تهدیدها، جلب اعتماد مردم نسبت به بازار از طریق رسانههای عمومی ميتوان زمينه را براي سرمایهگذاری متناسب با اقتصاد افغانستان فراهم نمود.
منابع
- بانک جهانی
- صندوق بین المللی پولی
- مرکز احصاییه
بنده دانشجوی ارشد رشته توسعه اقتصادی و برنامه ریزی هستم.
موضوع پایان نامه بنده هم موانع سرمایه گذاری بخش خصوصی میباشد . واقعات بیان موضوع گفته شده نشانگر موانع سرمایه گذاری در سطح کلان میباشد.حال اگر در سطح شهر مورد بررسی قرار دهیم میبینیم که موضوع دیگری همچون بوروکراسی و ناکارآمدی کارمندان شهرداری(شاروالی) موانع سرمایه گذاری بخش خصوصی در پروژه های شهری میباشد . امیدوارم بتوانم موضوع خود را با کیفیت بالا در این مدتی که افغانستان میایم تکمیل کنم .